Dorte fra Den Sociale Hjemmepleje

Læs Dortes fortælling om sit arbejde som sygeplejerske i Den Sociale Hjemmepleje.
Billede
Dorte, sygeplejerske i Den Sociale Hjemmepleje

”Vi skal behandle borgerne ordentligt og med respekt. Vi skal kunne rumme dem og deres sygdomme. Det er deres behov, vi skal dække. Det er borgerne, vi arbejder for.”

Sådan siger Dorte, der er sygeplejerske i Den Sociale Hjemmepleje. Her hjælper og støtter hun udsatte og sårbare voksne københavnere til at leve et liv med værdighed i deres eget hjem.

”Jeg føler ofte, jeg gør en forskel. Borgerne forventer ikke så meget, så bare det, at vi kommer hjem til dem, ser dem og behandler dem med respekt og venlighed, gør meget. Men det bliver rigtig tydeligt, at jeg gør en forskel for borgerne, når jeg for eksempel bliver vinket farvel til fra altanen af en borger eller når gensynsglæden er stor, hvis jeg ikke har været hos borgeren længe.”

Alle borgere er ikke ens, derfor er det også vigtigt for Dorte, at hun møder den enkelte borger i øjenhøjde og med fokus på deres behov. For eksempel havde Dorte et besøg hos en borger, som skulle have doseret noget medicin.

”Da jeg kom derud, kunne jeg godt se, at han ikke havde fået taget hans medicin de sidste mange dage. Borgeren blev alligevel glad for at se mig, for han vidste, at jeg ikke ville skælde ham ud over, at han ikke havde fået taget sin medicin. For sådan er det oftest med mig og borgeren. Vi tager en snak om, hvorfor han ikke har fået taget sin medicin, og så starter vi på en frisk igen. For det er vigtigt for mig at møde borgeren lige præcis der, hvor han er i det øjeblik. Andet skal jeg ikke.”

”Den psykiske omsorg og pleje, jeg giver til borgerne i mit arbejde, er en af de bedste ting ved mit job. At skabe de gode relationer og snakke med borgere, der har det svært, er nogle af de ting, der er grunden til, at jeg bliver hængende endnu."

Dorte har været sygeplejerske i Den sociale Hjemmepleje de sidste 6 år. Før var hun sygeplejerske i en sundhedsklinik på et dansk asylcenter, så målgruppen var ikke helt fremmed for hende.

”Den psykiske omsorg og pleje, jeg giver til borgerne i mit arbejde, er en af de bedste ting ved mit job. At skabe de gode relationer og snakke med borgere, der har det svært, er nogle af de ting, der er grunden til, at jeg bliver hængende endnu, selvom jeg fylder 67 år i næste måned.”

På trods af, at Dorte er ældre end de fleste af sine kollegaer, så ser hun sin alder som en fordel for både sig selv og borgerne.

”Min alder kommer mig selv og borgeren til gode i mit job. For jeg tager nok alting lidt lettere nu, end da jeg var 40. Jeg tager tingene i borgerens tempo, det er udgangspunktet. Også selvom det nogle gange betyder, at jeg må vente 15 minutter ude foran døren, før borgeren er klar til at lukke mig ind i sit hjem.”

I de 6 år, Dorte har været sygeplejerske i Den Sociale Hjemmepleje, har hun ikke haft nogen dårlige oplevelser med borgere.

”Jeg har aldrig haft en dårlig oplevelse med nogen af borgerne i de 6 år, jeg har arbejdet som sygeplejerske i Den Sociale Hjemmepleje. Det tror jeg både handler om min måde at møde borgeren på, men også min alder. De taler ikke grimt til sådan en gammel kone som mig.”

Jobbet som sygeplejerske i Den Sociale Hjemmepleje er mere end bare sygepleje. Mødet med borgerne og relationsarbejdet fylder meget. Og det er helt okay for Dorte.

”Nogle gange er vi de eneste, borgeren får besøg af i løbet af dagen. Så hvis jeg kan mærke, at de lige har brug for at snakke om det, de har set i fjernsynet, eller hvordan deres hund har det, så skal jeg selvfølgelig have tid til det.”

Og sådan er det nok for de fleste af Dortes kollegaer. Foruden borgerne er de en stor del af hendes hverdag i Den Sociale Hjemmepleje.

Jeg har nogle fantastiske kollegaer. Vores samarbejde på tværs mellem sygeplejersker, SOSU-assistenter og – hjælpere er så godt. Vi er nok alle sammen af den samme støbning, fordi vi brænder for det sociale område. Vi behandler hinanden og borgerne med respekt.