Iden fra Den Sociale Hjemmepleje

Hør Idens fortælling om sit arbejde som SOSU-hjælper i Den Sociale Hjemmepleje.
Billede
Iden, SOSU-hjælper i Den Sociale Hjemmepleje

”I sidste ende er det borgerens ret til selv at bestemme, vi skal tage hånd om i vores arbejde. Vi skal huske, at det ikke bliver ”vores” behov, men borgerens behov, vi dækker. Det er deres liv og vores opgave er at hjælpe dem til at leve det med værdighed. Jeg vil ikke presse noget ned over hovedet på borgeren. Jeg vil støtte og prøve at motivere. Det er lige præcis sådan, at jeg gør en forskel.”

Iden er SOSU-hjælper i Den Sociale Hjemmepleje i Borgercenter Voksne. Her hjælper hun sårbare og udsatte voksne københavnere, der har brug for hjælp til pleje og støtte i hverdagen.

”Det har været en god dag på arbejde, når jeg møder borgeren, der hvor den enkelte er. Også selvom de er lidt grove i munden. For det er som regel et udtryk for noget andet mere underliggende. Og når jeg kan mærke, at min relation til den enkelte borger udvikler sig. Især hvis vi har haft en svær start i vores relation.”

Især relationen mellem Iden og borgeren er noget af det, som hun holder allermest af ved sit job som SOSU-hjælper.

”Det giver mig meget, at jeg ser borgeren blomstre, når vores møde sker på den enkeltes præmisser. For arbejdet med relationerne er det skønneste. Det er det, der gør forskellen. Jeg havde engang en borger, hvor jeg de første mange besøg sad på trappen i opgangen og snakkede med ham gennem døren, der stod på klem, før jeg overhovedet kom ind i lejligheden. Hver gang åbnede døren sig mere og mere.”

”I Den Sociale Hjemmepleje er der opgaver, som på overfladen kan lyde kedelige. Men jeg ser ikke rengøringsopgaven som ’bare’ en rengøringsopgave. Jeg ser det mere som muligheden for at møde et menneske og få skabt en relation."

Udover at være SOSU-hjælper i Den Sociale Hjemmepleje er Iden også både vejleder for SOSU-elever og mentor for nye medarbejdere.

”Arbejdet med mennesker, der har forskellige sygdomme eller udfordringer, er vildt spændende. Det er så fedt, når jeg kan give min begejstring for mit arbejde og mit fag videre. Der er et behov for at kende og passe på sine grænser, når man arbejder i Den Sociale Hjemmepleje. Ellers holder man ikke til jobbet.”

Men selvom man skal kende sig selv, sine grænser og have lidt hård hud, så er det ifølge Iden et helt fantastisk arbejde. For mødet med mennesket er hele omdrejningspunktet for hende.

”I Den Sociale Hjemmepleje er der opgaver, som på overfladen kan lyde kedelige. Men jeg ser ikke rengøringsopgaven som ’bare’ en rengøringsopgave. Jeg ser det mere som muligheden for at møde et menneske og få skabt en relation. For jeg kan jo slet ikke lade være med at møde mennesket og så bare udføre opgaven uden nogen interaktion.”

Arbejdet med mennesker har altid været det, Iden har drømt om.

”14 dage før, jeg blev færdiguddannet, modtog jeg et brev fra Københavns Kommune med et tilbud om et job i Den Sociale Hjemmepleje. Jeg var på intet tidspunkt i tvivl, selvfølgelig skulle jeg arbejde der.”

Til næste år har hun været i Den Sociale Hjemmepleje i Københavns Kommune i 30 år, og hun er ikke i tvivl om, at hun selvfølgelig bliver ved med at være SOSU-hjælper lige netop her i mange år fremover.

”Jeg føler, at der kun er gået 8 år, siden jeg startede. Så det er helt vildt, at der næste år allerede er gået 30 år. Men jo længere tid, jeg er i Den Sociale Hjemmepleje, jo mere fantastisk synes jeg, det er at arbejde her.”