Janus fra botilbuddet Amagerfælledvej
”Vi er borgerens sikre bastion. Vi når hele vejen rundt om borgeren, fordi vi er her hele tiden. På den måde er vi med til at gøre en kæmpestor forskel for nogle udsatte borgere, som man ikke ser så tit i den offentlige debat eller samfundet” fortæller Janus.
Som pædagog har Janus arbejdet på børneområdet, før han tog skiftet til handicapområdet. Han har nu været i botilbuddet på Amagerfælledvej i 8 år, hvor han har haft 2 forskellige stillinger. Han arbejder med borgere, der har varige psykiske og fysiske funktionsnedsættelser.
”Jeg har vagter, der strækker sig over hele døgnet, hvilket giver mig mulighed for at være der for borgerne en stor del af deres vågne tid,” fortæller Janus. Denne konstante tilstedeværelse skaber en tryghed for borgerne, da de altid ved, at der er nogen til at hjælpe dem.
”Jeg gør en forskel med mit arbejde, når jeg oplever glæde hos en borger. Især hvis jeg samtidig føler, at jeg er med til at rykke noget mere generelt hos borgeren, eller er med til at underbygge, at en god udvikling hos borgeren fortsætter med at være at være det.”
Janus har for nyligt haft en god oplevelse med en nonverbal borger. ”Borgeren viste meget frustration i løbet af dagen, så min kollega gik ind og spejlede hende. Med det mener jeg at gengive lyde og grimasser. Det gav et oprigtigt grin og smil hos borgeren. Det var dejligt at se, at det løftede hendes humør. Men endnu bedre er, at jeg har set en god udvikling hos borgeren i løbet af det halvandet år, jeg har kendt hende. Det er helt klart fedt!”
Høj fælles faglighed
Amagerfælledvej er et stort tilbud med mange medarbejdere, og fokus er på at skabe en høj fælles faglighed.
”Jeg er virkelig glad for at arbejde her og for mine kolleger. Vi har en høj fælles faglighed, blandt andet fordi vi alle kommer på en 3-dags uddannelse i ADHD, autisme og udviklingshæmning. Og så er vi gode til at tale sammen og dele gode oplevelser.”
Janus uddyber: "I aftes oplevede jeg for eksempel, at en borger fik det svært. Jeg lavede et personaleskift med en kollega. Det fungerede rigtig godt i forhold til at få borgeren ned i arousal igen og fokusere på tryghed. Vi har stået i svære situationer før som personalegruppe, og vi kender hinanden så godt, at vi kan samarbejde om et skift og tale det igennem bagefter for hele tiden at gøre det bedre. Da jeg gik hjem, tænkte jeg, at vi havde håndteret situationen godt. Og borgeren havde en god aften på trods af det udsving."
Mange udviklingsmuligheder
Arbejdet på Amagerfælledvej har også givet Janus muligheden for at vokse som pædagog. ”Udover at arbejde pædagogfagligt med beboerne, så har jeg udviklet mig og fået mulighed for at være aktiv i forskellige netværk. Jeg har mange kasketter på i løbet af en dag – fra arbejdsmiljørepræsentant, praktikvejleder, mentor, medicinansvarlig og til at sidde med i et socialfagligt netværk.”
Men når alt kommer til alt, så handler arbejdet som pædagog om at være til stede for beboerne i deres dagligdag. "Jeg vil gerne finde løsninger, der passer til borgernes individuelle situationer. Det kan være at skabe små succesoplevelser, eller bare være der som en stabil støtte. Som pædagog arbejder jeg ud fra den enkelte borgers behov og ønsker, så det kan være alt fra hjælp til tøjvask, en tur på Amagerfælled, eller på Strøget, eller en hyggelig filmaften på værelset," slutter Janus af.